A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A cégeladás kényes művelet, nagyon oda kell figyelni minden részletére!

2015. december 31. - Vállalkozástréner

Az év végével megszaporodnak az üzletek eladásai, de nem csak az készletek szempontjából. Sokan ugyanis ezt az időszakot szemelik ki arra is, hogy a vállalkozásukat értékesítsék.

Ez persze valamivel bonyolultabb, mint egy kiló sót venni a boltban, de azért nem is lehetetlen vállalkozás. Érdemes tudni azt, hogy a cégeket eladni szintén akkor lehet, ha azoknak van értéke, vagyis nem egy bedőlt, évek óta csak vegetáló vállalkozásról van szó. Értékesíteni ugyan ezeket is lehet, de azért érdemes utánajárni, hogy a vevőnek mik a szándékai a vállalkozással.

Sajnos nagyon sok egykori vállalkozó úgy van vele, hogy csak vigye már valaki, hiszen a céget megszüntetni sem olcsó, és amíg él, addig kiadás is van vele. Vagyis áldják annak a vevőnek a nevét, aki minimális összeget fizet ugyan, de legalább viszi a céget, és levan róla a gond. A baj csak az, hogy a vállalkozással jogi felelősség is jár, ami nem szűnik meg akkor sem, ha azon túladunk.

business_haandslag_sh_lille-1100x736.jpg

A hatóság ugyanis minket is elő fog venni még évekig, ha az egykori cégünk körül törvénytelenséget tapasztal. Persze nem azért, mert a minket hibáztat az új tulaj ténykedéséért, de ilyenkor ellenőrzik, hogy nem a mi tulajdonosi státuszunk alatt kezdődtek-e a dolgok. És egy ilyen ellenőrzés bizony nagyon alapos, a hazai viszonyokat ismerve pedig sokak szeretnék elkerülni, vagy legalábbis minimalizálni a veszteségeket, amiket egy ilyen vizsgálat okozhat. Mert erről is szó van, hiszen ha a későbbi cégeink partnerei azt látják, hogy minket előszed a hatóság, akkor a belénk vetett bizalmuk egy kissé megcsappan, ami egy cég szempontjából végzetes is lehet.

A cégeladás elméleti síkon egy nagyon jó megoldás, de a megvalósításához nagyon körültekintőnek kell lenni. Mindenképpen érdemes kipuhatolni, hogy mi is a szándéka a céggel az új tulajnak. De még ezek mellett is annyi papírral kell bevédeni magunkat, amennyivel csak lehetséges.

Ez az oka az év végi eladási ugrásnak: az értékesítéshez gyakorlatilag egy teljes évzárást kell csinálni. Minden vagyont, kintlévőséget, mérlegtényezőt számba kell venni, azt pontosan leírni. Főkönyvet kell készíteni, és minden egyes dokumentumot a vevővel is alá kell íratni, valamint természetesen magunknak is el kell látnunk a kézjegyünkkel. Ez nem kis munka, finoman szólva sem kicsi. Mindenképpen érdemes hozzá egy jó könyvelőt segítségül hívni, hiszen nagyon megkönnyítheti a dolgot.

Ha mindent megteszünk azért, hogy a problémát elkerüljük, akkor, ha mégis beüt a baj, a hatóságnak egyértelműen bizonyíthatjuk, hogy milyen állapotban adtuk ki a kezeik közül a céget, vagyis a vizsgálat rövidebb, és talán kevésbé stressze is lesz. Lehet, hogy csábító csak úgy megválni a cégtől, elhallgatva esetleg kisebb apróságokat, ám ha ezekből gond lesz, akkor akár évek múlva is dönthet úgy az adóhatóság, hogy semmisnek tekinti az eladást, ami hatalmas problémát jelenthet az eladás után!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr168191098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása