A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A megújulási kedv a cégek között adott, de a protekció még mindig jelen van

2016. február 02. - Vállalkozástréner

Fejlődnek a hazai kis és középvállalkozások! Legalábbis ez derül ki a felmérésekből, melyek a pályázati szándékokat vizsgálják.

Szerencsére egyre többen értik meg azt, hogy a pályázati pénzekkel igen nagy lökést lehet adni a vállalkozásuknak. Persze tény, hogy ez nagyon sok plusz adminisztrációval jár, de azért ezt ki lehet bírni. A pénzzel a legtöbben új eszközöket, és bővítést szeretnének, ami azt jelenti, hogy a fejlődés a cél.

Külön jó pont, hogy a hazai cégek többségénél nem az van, hogy a tulajdonos kitalál, a tulajdonos dönt, és a tulajdonos megköveteli a végrehajtást. A felmérésben részt vevő cégeknél jellemző, hogy a bővítési, eszközvásárlási tervekbe a dolgozókat is bevonják. Ez elsőre feleslegesnek is tűnhet, pedig nem az. Ha jól végiggondoljuk, igazán ki az, aki meg tudja mondani, hogy mekkora munkamennyiséggel bír el? Természetesen maga a dolgozó. Ez ugyanis egyénenként is változhat – és itt gyorsan megjegyzem, hogy nem mindig a hatalmas teherbírású kolléga a legjobban teljesítő, ha a minőséget, kreativitást, és más szempontokat is figyelembe veszünk.

employeepyramid-med2.jpg

A bővítések előtt mindenképpen érdemes bevonni a dolgozókat is a kérdés megvitatásába. Hiszen mi már látjuk, hogy milyen munkákat, milyen magaslatokat akarunk elérni, és ők látják azt is, hogy ebből mennyire képesek még kivenni a részüket. Ezzel a döntéssel igazán előrelátó főnökké léphetünk elő, és a munkatársak is jobban megbecsülnek majd minket.

A bővítéseknél a gyakorlat még mindig a régi, vagyis ha új kollégát keresünk, akkor jellemzően az alapján ítéljük meg őket, hogy a jelenlegi munkatársak mennyire ajánlották. Egyszerűbben: könnyebb bejutni egy munkahelyre, ha egy ott dolgozó beajánl minket. Ez így volt 20 éve is, és még mindig jellemző. Az előny pedig sokszor akár hátrány is lehet, mégis inkább e mellett döntünk, hiszen megbízunk a munkavállalóinkban.

Az ajánlásos rendszer nem csak a munkakeresőknél, a cégeknél is nagyon jól tetten érhető. Ez azt jelenti, hogy ha egy jelenlegi üzletfél partnert keres egy másik üzlethez, akkor kikérheti a véleményünket. Ez a fajta ajánlásos rendszer pedig erősen rámutat arra, hogy mennyire fontos az üzleti magatartás. Nem csak arról van szó, hogy az ember korrekt módon viselkedik a partnereivel, hanem a modorról is. még abban az esetben is, ha valami rosszul sikerült, vagy az üzlet meghiúsult. Az elmenő hajó után neheztelés nélkül kell integetni, hiszen találkozhatunk még az életben, szükségünk lehet még a jó modorból adódó szimpátiára.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr788353068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása