A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Támogatják az új vállalkozókat, de nem pont úgy, ahogy kellene…

2016. február 05. - Vállalkozástréner

Útjára indították a „Vállalkozz itthon, fiatal!” programot, mely igen nagy segítséget jelenthet azoknak a fiataloknak, akik komolyan érdeklődnek a vállalkozói lét iránt. A program keretében 500 fiatal számára biztosítanak képzést, mely során elsajátíthatják az üzleti terv készítésének alapjait, és 330 fiatal számára támogatásképpen 3 millió forintos vissza nem térítendő összeg is vár.

Tulajdonképpen ezzel az állam megpróbál munkahelyeket teremteni úgy, hogy a fiatalokat nem a cégekhez irányítja, hanem a saját cég alapítására ösztönzi. Ez alapvetően jó ötlet, de erősen kérdéses, hogy egy üzleti terv orientált tanfolyam segítségével elsajátítható-e az az üzleti szemlélet, amire szükségük lesz. Merthogy önmagában az nagyon kevés lesz, ha tankönyvileg tisztában vannak azzal a fiatalok, hogy hogyan is kell kinézzen egy üzleti terv, de még akkor is, ha ezeket profik is átnézik.

A legtöbbször nem azzal van a baj, hogy az iskolai tananyagot nem sajátították el a fiatalok a vállalkozási alapismeretekkel kapcsolatban. A nyers tudásanyag ugyan megvan, ez azonban még messze nem jelenti azt, hogy a gyakorlatban is tudják majd azt alkalmazni. A program ezért akkor lehetne igazán sikeres, ha egy minimum egy évre egy gyakorló üzletember mellé kapnának helyet, hogy megismerkedjenek azzal a világgal, amit addig csak tankönyvekben és az iskolában láttak.

super-worker.jpg

Ha ez így lenne, akkor azt is láthatnák, hogy ez a hárommilliós támogatás, bár valóban nagy segítség, messze nem lesz elegendő az indulásra. Ráadásul az üzleti terv elkészítése mellett azzal is meg kellene ismertetni a jelölteket, hogy miként történik az árképzés, hogyan térképezzék fel a piacot, vagy éppen azzal, hogy hogyan hívják fel a cégre a figyelmet. Hiszen ezek azok a momentumok, melyeknél sok esetben a tankönyvi leírás köszönő viszonyban sincs a tényleges gyakorlattal.

Az üzleti szemlélet oktatása ideális esetben már az iskolában el kellene, hogy kezdődjön, de ha már támogatjuk a fiatalok cégalapítását, akkor minimum abba a tanfolyamba be kellene építeni, amivel az útjukra bocsátjuk őket. Ma, Magyarországon minden induló vállalkozás komoly gondokkal küzd, így nem is csoda, hogy több, mint a felük egyetlen évet sem él meg, és a maradék is nagyon erősen aprózódik a következő években.

Az üzleti szemlélethez pedig még mindig hozzá kéne venni a hazai jogrendszer egyáltalán nem kedvező feltételi rendszereit, lehetőségeit és egymásnak ellentmondó tiltásait. Összegezve: jó dolog, hogy támogatjuk a cégalapítást Magyarországon, de nem azzal kellene ezt tenni, hogy pénzt adunk az újabb vállalkozások indítására, sokkal eredményesebb lenne a munka, ha a cégek működésének mikéntjét tisztázná le az állam, átlátható, és főleg előre tervezhető formára. Ez lenne az a lépés, amivel megoldhatnák, hogy a kis és középvállalkozások am munkanélküli réteget hatékonyan felszívhassák.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr98362350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fazekas Andrea 2016.02.08. 13:59:58

Részt vettem ilyen pályázaton. Valójában nem igazán értem, hogy mi alapján döntik el, hogy ki az esélyes erre. Matek feladatokat kellett megoldani 3 órán keresztül. Azt gondolom, hogy, nem kell ahhoz több ismeretlenes egyenlethez érteni, hogy valaki céget építsen. Ez képesség, pénzügyi ismeretek, emberi ismeretek kérdése. Aki átlátja, hogy hogyan épül egy cég, tudja, hogy milyen gazdasági lehetőségei vannak, tudja, hova forduljon, ergo jól tájékozódik a lehetőségek között, tudja, hogy kell validálni, nem kell, hogy matek feladatokra bízza a cégalapítás sorsát.
süti beállítások módosítása