A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A Quaestor ügy is határidőkhöz érkezett

2015. május 05. - Vállalkozástréner

A Quaestor ügy egy újabb gyönyörűséges példája a visszás helyzetnek kicsiny hazánkban. Fura, hogy egy befektetési társaság egyik napról a másikra bedől – legalábbis a „kisebb” befektetők számára – és külön törvénnyel kell szabályozni, hogy hogyan is működjön a kártalanítás.

Mindenesetre erről van szó, és akármennyire is állítják, hogy a Quaestorban pénzt tartani az évszázad üzlete volt, azért elég kellemetlen, és sok munkát igénylő feladat, hogy az ember hozzájusson a saját megtakarításaihoz. A hírek tanúsága szerint 30 millió forintig terjed a garantált kártalanítás, ami a legtöbb esetben elégséges is lehet, bár azt a részét inkább hagyjuk az ügynek, hogy mi lesz azokkal, akik 30 millió felett tartottak a társaságnál pénzt.

A kártalanítást a nagyjából 32 000 ügyfél esetében kérvényezni kell (már ez is érdekes, hogy annak kell kérnie a kártalanítást, aki kárt szenvedett, de legalább érthető, hiszen így egyszerűbb és gyorsabb lehet az ügyintézés), ám ennek is megvan a maga metódusa, amit legalább nem a kisbetűs rész tartalmaz, ahogyan a Buda Cash esetében. Tehát ahhoz, hogy az károsultak a pénzükhöz jussanak, figyelniük kell néhány dologra.

11225683_903823039674473_907530856_n.jpg

Első körben természetesen az időre. A kérelem beadásának határideje 2015 május 6.-ától egészen 2015 június 5.-éig tart, ezután jogvesztés következik be. Jó hír azonban, hogy a június 5-én éjfélig igazoltan feladott kérvényeket is elfogadják, tehát nem kell azzal is sakkozni, hogy beérkeznek-e a kérvények. Természetesen ehhez űrlapra van szükség, amit letölthet innen, és a kitöltési útmutatót is megtalálja, de beszerezheti a 26 kormányablakon keresztül is, amik listája itt megtekinthető. A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alap-hoz (QKKA) benyújtott kérelmek egyben a BEVA kérelmek is.

A kérelmeket – mint azt írtuk – postai úton is el lehet juttatni a QKKA számára. Ehhez a cím a következő: 1476 Budapest, Pf. 800. ugyanakkor, ha a már említett 26 kormányablak egyike elérhető közelségben van, akkor a kérelem náluk is leadható (fontos, hogy nem akármelyik ablaknál, kifejezetten csak a kijelölteknél adhatóak le a kérelmek), de itt is, és minden esetben figyelni kell a határidőre!

Sajnos az is előfordulhat, hogy a károsult ugyan megkapja az értesítőt az egyenlegről, de az köszönőviszonyban sincs azzal, ahogyan emlékszik rá. Ebben az esetben egy picit bonyolódik a dolog. Az értesítő kézhezvételétől számított 8 napon belül élhet észrevétellel, amit azonban csak postai úton juttathat érvényre. Ehhez a levelet a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. címére kell megküldeni a 1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78 számra. A borítékra pedig mindenképpen rá kell írni, hogy „észrevétel Quaestor kötvény”!

És végül, de nem utolsó sorban akkor is van kihez fordulni, ha az ügyfél egyáltalán nem kapott egyenlegértesítőt. Ekkor szerencsére az e-mail is elfogadott kommunikációs csatorna (hogy a 21. századan egyéb esetekben miért nem, az már más tészta…), így egy kicsit egyszerűbb lehet az alapból bonyolult ügyintézés. A kimaradt értesítőt jelezhetik a quaestor@psfn.hu e-mail címen, de postai úton is van rá lehetőség. Ebben az esetben a Pénzügyi Stabilitási és Elszámolási Nonprofit Kft.-t kell megcélozni a már említett címen, de a borítékra az „Egyenlegközlő igazolást kérek”-nek kell rákerülnie, ahogyan ez a mondat szerepeljen az e-mail tárgymezőjében is.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr857432054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása