A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Extra rugalmas tervekkel kell készülni a magyar viszonyok között

2015. május 29. - Vállalkozástréner

Az üzleti élet egyik legfontosabb eleme a tervezhetőség. Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy a vállalkozók a bevételeiket és a kiadásaikat kalkulálhassák, így pedig eldönthessék, hogy a beruházások, illetve az esetleges hitelek a cég teherbírásának megfelelnek-e.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy az állam a büdzsét idejében megvitassa, és meghatározza, hiszen ez a legfontosabb alapköve a tervezhetőségnek. Hazánk ebben nagy lépést tett előre, hiszen most már nem halogatja a vezetés ezt a vitát őszig, hanem már júniusban döntenek arról, hogy mennyi pénzt és mire szánnak. Ugyanakkor, aki most elkezdene megnyugodni, ne tegye, mert bár a vita és a döntés is jóval előrébb került időben, a „kőbe vésett” adatokat előszeretettel módosítják a későbbiekben, így a tervezhetőség erősen kérdésessé válik.

A 2016-os időszakra a büdzsét éppen a mai napon fogadták el, és az előzetes kalkulációk szerint nem is olyan szoros, hiszen több, mint 200 milliárdos tartalékot sikerült felhalmozni, ami azért biztosabb képet mutat a változtatások szempontjából. Az is bíztató, hogy az Állami számvevőszék már arról beszél, hogy túlléptünk a krízisen – legalábbis a hvg.hu cikkében így szerepel.

11297654_912985152091595_595280934_n.jpg

Hogy a krízisen valóban túl vagyunk-e, azt döntsék el a vezetőségben, minket, vállalkozókat sokkal jobban foglalkoztat, hogy a cég pénzügyeit rendesen tervezni tudjuk. Persze ebben nagy szerepe lesz annak is, hogy valóban sikerült-e kilábalni a válság hatásaiból, de azért az is tény, hogy a felvirágzás – vagy maradjunk inkább a kilábalásnál – nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni.

Minden vállalkozó életének egyik leginkább sarkalatos pontja a tervezés, és ez a pénzügyek esetében is kiemelt szerepet kap. Ezt nem könnyíti meg a tény, hogy a büdzsé változtatása, mint Damoklész kardja – ott lebeg a fejük felett, de nem is teszi lehetetlenné. A tervezés folyamatában minden esetben több forgatókönyvet kell felállítani, hogy a változásokra is reagálni lehessen. Természetesen egy olyan környezetben, ahol az alapfeltételek változnak, nem lehet kőbe vésett tervekkel előállni. Rugalmasnak kell lennie a tervezeteknek is, ráadásul azzal is számolni kell, hogy a megjelenő, és biztos új információk tükrében a terveket újra és újra át kell gondolni, és ha szükséges, át is kell írni. A munka nem egyszerű – főleg a környezet kiszámíthatatlansága miatt -, de alapvető létszükséglet egy életképes és sikeres vállalkozás működtetéséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr1007500570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása