A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Figyelem! Emelkedik a Kft-k törzstőkéje!

2015. december 22. - Vállalkozástréner

Sok Kft tulajdonosnak fájhat most a feje, mivel módosult a PTK. Ennek értelmében pedig az eddig igen alacsony, fél milliós törzstőke már nem elég ahhoz, hogy a cég Kft-nak nevezhesse magát.

2016 március 15.-től ugyanis már megkövetelik a 3 milliós törzstőkét a korlátolt felelősségű társaságoktól is. ez pedig komoly megterhelés jelenthet, még egy jól működő vállalkozásnak is. természetesen nem kötelező, hogy a törzstőke emelése a tagok befizetésével valósuljon meg. Mint mindig, most is lehet apport, illetve akár a tagok száma is bővülhet, amivel több tőkét lehet bevonni a cégbe.

A határidőt azonban szem előtt kell tartani, mivel ha lecsúsznak róla, az bírságot von maga után. Ha egy vállalkozás nem tudja a törzstőkéjét megemelni, akkor is vannak lehetőségei. Első lépés gyanánt választhat egy olyan vállalkozási formát, amire nem vonatkoznak ilyen magas törzstőke követelmények. Lehetőség van a társaságok egyesülésére is, vagy akár meg is szüntethető a Kft.

are-you-throwing-away-perfectly-good-money.jpg

A három felsorolt lehetőség közül talán a legreálisabb a kisebb volumenű cégforma választása. Ez nem jelenti azt, hogy a cég zsugorodna össze, csupán a megnevezése lesz egészen más. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy a piacon egy Kft-nél kisebb cégformának nem mindig van akkora ereje. Sok partnernél alapkövetelmény egy bizonyos „méret”, ez alatt az üzletelés minimum kétséges. Ha ilyen helyzettel találja szemben magát a vállalkozó, akkor az apport marad elfogadható alternatíva gyanánt.

Mielőtt még bárki keseregni kezdene a lejjebb lépés miatt, azt is érdemes tisztázni, hogy 2015 óta a korlátolt felelősségű társaság vezetője és tulajdonosa, vagy tulajdonosai is teljes vagyonukkal felelősek a cég döntéseiért. Ez azt jelenti, hogy bár valóban nehezebben lehet őket utolérni, és még így is van egy pár olyan tétel, ami védelmet nyújt, olyan biztonságban már nincsenek, amint amilyenben néhány éve voltak. Ennek megfelelően érdemes elgondolkodni a cégforma módosításán, hiszen ha a partnereket nem érinti rosszul, akkor adózási szempontok szerint jobban járunk, így összességében megérheti a dolog.

Egy ilyen döntés meghozatalához érdemes leülni egy szakemberrel, és beszélni arról, hogy mi lenne a legjobb a cég számára, hiszen a megfelelő forma kiválasztásával meglepően sokat lehet spórolni, ami mindenkinek érdeke.

A törzstőke emelésén pedig nem igazán kell csodálkozni: a fél milliós összeg még arra sem elég, hogy a cég első éves működési költségeit fedezze. Ha emelkedik ez a díj, akkor nehezebbé válik a Kft alapítása, vagyis jobban meggondolják a lépéseiket az induló vállalkozások, így pedig lejjebb lehet szorítani a bebukó cégeket. Erre pedig igen nagy szükség van, hiszen ma, hazánkban az induló cégek közel háromnegyede az indulást követő első évben tönkre is megy, ami rossz hatást gyakorol a piacra is, és a hazai vállalkozók megítélésére, amikor nemzetközi vizekre eveznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr608191082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása