A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Adok pénzt, te add mindened… - a hitel, és a vállalkozások

2017. március 01. - Vállalkozástréner

A hitel az utóbbi években nem cseng túl jól. Őszintén, ennek meg is van az oka, de nem mindig a csúnya többiekben kell keresni a bajt. Ha valami tönkremegy, abban azért minimum részben, de mindkét fél benne van.

Hitel, de mennyi?

A rossz felhang a devizahitelek alakulásának köszönhető, ami sok esetben kényszermegoldás. Magánemberként sem szabadna olyan hitelt felvenni, mely meghaladja a képességeinket, de sokszor nincs más lehetőségünk. Vállalkozóként azonban ez kifejezetten rossz lépés.

penaltyformisclass.jpg

Cégvezetőként az ember előre kell, hogy gondolkodjon, kalkuláljon, minden egyes pillanatban. Üzleti tervet készít, marketing elemzéseket gyárt, pénzügyi terveket gondol ki. Mivel a tervezés alapvető fontosságú a sikeres, sőt, igazából a működőképes vállalkozáshoz, így ezt a tételt nem lehet kifelejteni akkor sem, amikor a hitelről van szó. Magánemberként megszoktuk, hogy a fizetésünk havonta a számlánkon van. ez egy fix dolog. Úgy érezzük, erre lehet építeni. Ez mondja a bank is, hiszen a havi, rendszeres jövedelmünk függvénye a hitel összege (plusz legtöbb esetben a fedezet). A tervezés egyik nagy előnye, hogy a vállalkozóként is láthatunk előre, és kalkulálhatunk a bevételeinkkel, és természetesen az azokhoz igazított kiadásainkkal.

Hogy hol itt a gond? Hogy a vállalkozók csak a legritkább esetekben számolhatnak havi rendszeres bevétellel. A pénzügyi tervezés sem csak abból áll, hogy kiszámolom, mennyit költhetnek, hiszen x összeg beérkezik a hónap elején. Nem. Vállalkozóként a tervezéshez hozzátartozik a „B” terv (és a C-D-E-…) megalkotása, arra az esetre, ha valami mégsem úgy jönne össze, ahogyan szeretnénk. Igazából ezt magánemberként is jó lenne elkészíteni, de vállalkozóként muszáj. Ebből pedig már nagyon jól látszik, hogy egy vállalkozás „takarója” nem egészen a lába végéig ér. Vagyis mindig kalkulálni kell az összeg tekintetében a rosszabb hónapokkal, az üzlet kiszámíthatatlanságával, és az előre nem látható eseményekkel is.

A hitel: rossz – használható

E hitel önmagában se nem jó, se nem rossz. Ezeket ez előjeleket a tervezés alapossága határozza meg. ha nem tervezek megfelelően, és túlnyújtózom a lehetőségeimen, akkor utólag nagyon rossz döntésnek tűnik majd a hitel, míg ha minden klappol, akkor nagyon is jónak. Tudni kell, hogy a hitel is egy pénzügyi eszköz, egy kölcsönzés, aminek vannak költségei. Sok esetben a kölcsönzést – például autóét – azért vállalja a cég, mert így olcsóbban jön ki. Ha a hitel kényszermegoldás, akkor baj van, az már komoly gondokat jelent. Ha a hitel egy cél megvalósításának eszköze, amely lehetővé teszi az optimálisabb, pénzügyileg ésszerűbb megoldást, akkor pedig jól gondolkozunk.

 

maxresdefault.jpg
A tervezésnél azzal is számolni kell, hogy a hitel nélkül milyen költségekkel kell számolni, és milyen bevételektől esünk el, és persze fordítva. A kalkulációnak tartalmaznia kell azt is, hogy mi a helyzet akkor, ha az elképzelések mégsem működnek, hiszen egyetlen elképzelés megvalósítása miatt kockára tenni egy egész céget nem a legbölcsebb döntés – bár egyes esetekben bejön.

Hitel, amit nem csak én fizetek

Vállalkozóként lehetőségünk van arra, hogy olyan hiteleket is elérhessünk, amiket nem csak nekünk kell visszafizetni. Ezek természetesen a pályázati pénzek, melyek egyes esetekben vissza nem térítendőek, míg másokban sokkal kedvezőbb lehetőségeket biztosítanak, mint a banki hitelek, melyeket sokszor még csak el sem érhetünk vállalkozóként.

pinterest.jpg

(kép: pinterest)

A szemeket pedig érdemes nyitva tartani, hiszen éppen ma indult útjára egy olyan pályázat, egy olyan hitellehetőség, melynek költsége, vagyis a kamata 0%! A pályázatra olyan kkv-k jelentkezhetnek, melyek fejlesztésre, innovációra kívánják az összeget fordítani. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hitel” elnevezésű pályázaton való részvételhez előzetes ajánlás szükséges a Nemzeti Kulturális Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) részéről, és elsősorban olyan cégeket támogatnak, melyek ipari kutatással, kísérleti fejlesztéssel, innovációs tevékenységgel, vagy termék piacra lépési tevékenységekkel, illetve a K+F-hez szorosan kapcsolódó tevékenységekkel is foglalkoznak. Az elnyerhető összeg 100 milliótól 3 milliárd forintig terjed, 15 éves futamidővel, ami azért nem rossz. A keretösszeg 32 milliárdos, így a pályázatok összeállításánál nagyon körültekintőnek kell lenni. A határidő pedig 2019. 12. 02.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr4112304183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása