A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A nyúl és a teknős, avagy kkv vs. mamutcégek

2015. április 16. - Vállalkozástréner

A versenyhelyzet erősen kiélezett, így nem is csoda, ha a vállalkozók csak kapkodják a fejüket, hogy most mi is következik. Hiszen amellett, hogy az általános ismereteket begyűjtik – amiben egyébként hatalmas lukak vannak -, még az újdonságokra is figyelniük kell, hogy felvehessék a versenyt a többiekkel.

Sokszor azonban a kisvállalkozók fel is adják, mondván, multik ellen nincs mit tenni. Abba is sokan futnak bele, hogy nem terveznek megfelelően előre, nem ismerik a lehetőségeiket, a kötelezettségeiket, és a kihasználható trükköket. A vállalkozás indítás és működtetés csínját -bínját elsajátítani, és ezt a tudást folyamatosan fenntartani nem kis feladat. Nem véletlen az sem, hogy a vállalkozástréner létrejött, hiszen ezt a feladatot leveszi a vállalkozók válláról. Így már más dolguk nincs, mint a legújabb innovációk meglátása, és használása.

Ez lehet ugyanis a kulcs ahhoz, hogy a multikkal is lépést lehessen tartani. A mamutvállalatok olyan tőkét és munkaerőt képesek mozgatni, amivel szemben esélye sincs a kkv szektornak. Hogy akkor mégis mi a teendő. A hatalmasok éppen a méreteik miatt nehézkesen és lassan reagálnak a technika és a lehetőségek fejlődésére, és ez az a menekülő út, amit ha a kis cég jól kihasznál, akkor igencsak szépen megtollasodhat.

a_teknos_es_a_nyul_pre.jpg

Ahogyan azt a NOL cikke is jól mutatja, akár egy teljes generációs lemaradást is felhalmozhatnak a nagyvállalatok, hiszen nem képesek tartani a lépést az elképesztő sebességgel szélesedő lehetőségekkel, amiket többek között az internet, és az ottani megoldások jelentenek. Ezzel szemben a kisebb cégek nem csak könnyen használják ezeket a megoldásokat, hanem akár komoly összegeket is spórolhatnak általuk, amivel ugyan a nagyok működését nem fogják veszélyeztetni, ám a saját terepükön olyan tényezővé tehetik a vállalkozásukat, amivel számolni kell.

Az üzlet olyan, mint az élet. Aki nem fejlődik, nem aktív, és nem figyel mindenre, az lemarad, szépen lassan kiesik a sodrásból, és bizony elfelejtik, de legalábbis nem „A”kategóriás partnerként tartják majd számon. Mindenki ismeri a teknős és a nyúl meséjét, ám ebben az esetben ez nem állja meg a helyét. Ha a nyúl mögött áll egy olyan rendszer, ami támogatja a működését, a mindennapi teendőit segít rendezni, és megmutatja a lehetőségeit, akkor a tapsifüles koncentrálhat a versenyre, és olyan újításokat eszközölhet, amivel a teknős nem képes felvenni az iramot.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr47373654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása