A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A vállalkozói alapismereteket is meg kel tanulni, ha sikeres vállalkozást akarunk építeni, vezetni!

2015. június 11. - Vállalkozástréner

Sokszor és sokat olvashattunk, és írhattunk is arról, hogy a hazai kis és középvállalkozások helyzet nem éppen rózsás. Ennek az egyik leginkább jelentős oka, hogy a vállalkozói környezet „ellenséges”, a jogszabályok, és a pénzügyi tervezések bizonytalanok. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a hazai induló sturup-ok és más vállalkozások is jelentős állami támogatást kapnak.

Külföldön egy kicsit más a helyzet. Nem az állam az adakozó, hanem a gazdagabb, sikeres rétegből kerülnek ki a befektetők. Ez azért jobb, mivel – jól felfogott érdekük szerint – a befektetők jobban válogatnak, így a piac sokkal erősebb lesz. Nálunk az állami apparátus egyszerűen túl nagy és túl lassan működő ahhoz, hogy olyan kontrollt gyakorolhasson, amit egy befektető képes. Ennek köszönhetően a magyar piacon sok olyan vállalat is megjelenik, melynek alapvető hiányosságai vannak, vagy egyszerűen életképtelen.

Ez két dolgot is előrevetít, szükségessé tesz: az egyik mindenképpen az a tény, hogy aki vállalkozásba kezd, az próbáljon több lábon állni, lehetőleg ne csak a hazai keretek között. Persze ez nem minden esetben kötelező, de egy dinamikusan fejlődő cég előbb vagy utóbb eléri az országhatárokat. És ha a tulajdonosi, és vezetői gárda akkor kezd el kapkodni, hogy a nemzetközi mezőnyben is helyt állhasson a cég, akkor azzal rengeteg időt, és persze nem utolsó sorban pénzt is veszít.

business_leader_brain_lightbulb.jpg

A másik, ami különös figyelmet kell, hogy kapjon az üzleti szaktudás. Ma Magyarországon tucatszám jelennek meg azok a vállalkozások, illetve helyesebben azok a vállalkozók, akik nem értenek ahhoz, amibe belevágnak. Nem arról van szó, hogy a pék nem tud kenyeret sütni, vagy a könyvelő nem ért a szakmájához. Csakhogy a cégvezetés messze nem csak egy adott szakma beható ismeretén múlik. Ahhoz, hogy sikeres és stabil céget vezethessünk, el kell sajátítani a vezetők számára fontos ismereteket és attitűdöket. Ez pedig nem egyszerű, hiszen bár van ilyen képzés, annyira szétszórt, és csak a részegységeket érintő, hogy ember legyen a talpán, aki képes belőle valóban jó vezetővé válni.

A vállalkozóknak tréningre van szüksége – Vállalkozástrénerre -, hogy eligazodjanak abban a bonyolult, és nagy odafigyelést igénylő rendszerben, ami a hazai piacokat jelenti. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a nemzetközi viszonyokhoz hogyan tud majd igazodni. Ahogyan azonban egy embernek, akinek nincs sebészi végzettsége, nem hagyjuk, hogy belénk vágjon, úgy vállalkozást sem indítunk anélkül, hogy alaposan és tüzetesen ne néznénk utána a kellő ismereteknek, a kockázatoknak, buktatóknak, kiskapuknak, és annak a többi kismillió dolognak, ami még a sikerhez kelleni fog.

A startup vállalkozási forma nagy divat napjainkban, hiszen egyszerű, gyors, és nagyon olcsón létre lehet hozni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jó ötletünk nem fog fejlődni, nem lesz egyre és egyre nagyobb a cég, amit vezetnünk kell, így a megfelelő tudásanyag elsajátítása, a jó Vállalkozótréner megtalálása elengedhetetlen a sikeres üzlethez.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr777534554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása