A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Adok, veszek, de ez egy másik piac

2015. június 25. - Vállalkozástréner

A vállalkozások esetében is létezik eladás és vétel, ez azonban egy kissé nagyobb körültekintést igényel, mint a bolti bevásárlás.

A cégek esetében a lezárásnak – mint ahogyan azt már nem is egyszer említettem – három lehetséges módja van: a felszámolás, a végelszámolás és az eladás. E három közül azonban az igazi, tényleges opció inkább csak a végelszámolás. A felszámolással már foglalkoztunk ezelőtt, és hát bizony nagyon nem jó megoldás, igazság szerint csak legvégső esetben szabad belenyugodni.

Sajnos a legtöbbször ugyan ez a helyzet a cégek eladásával is. A vevő szemszögéből a következő kérdések merülhetnek fel: egy jól menő vállalkozást vajon miért is szeretnének eladni? Hiszen azért csak akad valaki, aki közel áll a tulajdonoshoz, és szíves örömest átvenné a cég irányítását. Elég ritkán, de tény, hogy előfordul, hogy ilyenkor jó üzletet csinálunk, azonban sokkal valószínűbb, hogy valami suskus van a dolgodban. Éppen ezért, mielőtt akár csak ajánlatot is tennénk, nagyon alaposan utána kell nézni a cégnek, a kintlévőségeknek, a követeléseknek, és persze a folyamatban lévő ügyeknek.

paperwork.jpg

Eladó szemszögéből sem egyszerű a helyzet. Hiszen hiába szeretne valaki a rossz helyzetben lévő vállalkozásától megválni, ilyenkor is nagyon megütheti a bokáját. Ha ugyanis talál valakit, aki átveszi a céget, annak minden költségével és kötelezettségével együtt, akkor kerek 5 évig retteghet, hogy nem tesznek a vállalkozásával semmi illegálisat. Ha ugyanis mégis, akkor bizony az előző tulaj is előkerül. Jellemzően büntetőeljárás nem indul ellene, csak nagyon alaposan átnézik minden ügyét, és ez azért nem vet éppen jó fényt egy vállalkozóra, kiváltképp akkor, ha új üzletbe fogott.

A harmadik oldalról is meg kell vizsgálni ezt a tranzakciót. Ez pedig a NAV szemszöge. Mivel a hivatal gazdasági ügyekkel foglalkozik, így azért ott is szemet szúr egy olyan tranzakció, amikor egy nagyon rosszul menő céget valaki megvesz. Hiszen ennek nem sok értelme van – persze tisztelet a kivételnek. És a NAV vizsgálódása veszélyes dolog, mivel a magyar rendszer kuszasága, a jogszabályok rendezetlensége és hiányosságai miatt, ha nagyon akarunk, mindenkinél lehet találni olyasmit, amiért a NAV megfoghatja.

Ennek megfelelően a cég eladását tényleg háromszor is alaposan meg kell gondolni. A rossz helyzetbe került vállalkozások esetében pedig nem igazán ez a megoldás az jó, hiszen eleve gyanús, ha valaki rosszul menő boltot vesz, és ebbe nagyon nem jó belekeveredni.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr207572764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása