A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Muszáj lesz törzstőkét emelni, de azért vannak kiskapuk, amivel időt nyerhetünk

2015. augusztus 11. - Vállalkozástréner

A következetesség csodákra képes. Ez főleg akkor lenne igaz, ha működne is, és valahol egy utópisztikus lehetőség lenne a hazai kkv-k számára.

De sajnos a helyzet nem ennyire egyszerű. Egy pár évvel ezelőtt a vezetés – hogy ösztönözze a hazai vállalkozásalapítást – a törzstőkéket lecsökkentette. Ezzel egy kft-t már 500 000 forinttal is lehetett alapítani. Hogy ez mennyire volt jó ötlet, az erősen megosztja az illetékeseket. Tény, hogy így megszaporodtak a cégek, és szélesedett a piac, legalábbis a statisztikákban. Ugyanakkor az is tény, hogy az alacsony törzstőke veszélyes játék olyan cégek esetében, akik sokat kockáztatnak. Ennek megfelelően természetesen a hitelezők és a partnerek is kissé ferde szemmel néznek egy olyan cégre, mely milliós, akár sok tízmilliós üzleteket bonyolít, miközben a törzstőkéje csupán fél millió forint.

Persze az is igaz, hogy egy ideje már a tulajdonosok a teljes magánvagyonukkal felelősek a cégükért, de azért még ez sem jelent olyan biztosítékot, ami egy nagyobb vállalatot meggyőzne.

Az új rendelkezések értelmében most ez a fajta bizalmatlanság elveszíti az alapját, mivel a törzstőkét meg kell emelni, a kft-k esetében egésze a régi határig, vagyis 3 millió forintig. Ez pedig komoly kihívást jelenthet a cégeknek is. A határidő 2016 március 15.-e, ami már a nyakunkon van. Egy egészen kis réteget leszámítva a vállalkozók többségének – sajnos – nem áll rendelkezésére 2,5 millió forint ahhoz, hogy ezt gond nélkül megtehesse.

sad-money-man.jpg

Szerencsére ezzel a vezetés is tisztában van, így hagytak kiskaput. A törzstőke megemelése előbb vagy utóbb mindenképpen kötelező lesz, ám addig is vannak más lehetőségek is.

Mint minden esetben, a tőkésítéshez módosítani kell a társasági szerződést, amit be kell jelenteni a cégbírósághoz, ám ekkor még nincsen feltétlenül szükség arra, hogy a cég valóban rendelkezzen a megemelt összeggel. A szerződésben lehetőség van arra, hogy a tőke befizetését elhalasszák akár egy évig, vagy tovább is, de ebben az esetben nem lehet osztalékot fizetni addig, amíg a nyereségből fel nem pótolják a hiányzó összeget.

Ám ez nem jelenti azt, hogy addig, amíg nincsen meg a teljes összeg, ne kellene helytállni a hárommillió forintos határig. Vagyis az eltolással csupán időt lehet nyerni, de a szabály, és annak következményei alól semmiképp sem húzhatja ki magát senki.

A dolog jó oldala, hogy a 3 milliós határ már elégséges lehet ahhoz, hogy valóban érdemi üzleteket kössön egy kft, és egyfajta hozzáértést is feltételez, mert ekkora összeget már csak akkor fizet be az ember, ha pontosan átgondolta, és felépítette az üzletet, és az ahhoz kellő teljes háttérmunkát.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr337698150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása