A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Az egészség is befektetés a cégnek

2015. december 15. - Vállalkozástréner

A béren kívüli juttatások köre olyan lehetőségeket is felölel, amik elsőre talán nem tűnnek olyan fontosnak. Ezek között van például az influenza elleni védőoltás, az adómentesen adható monitor védőszemüveg, vagy más, hasonló, egészségügyi szolgáltatás.

Ezek egy része adómentes, egy része viszont nem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kizárólag az egyik kategóriával érdemes foglalkozni. Az egészségügyi szolgáltatások ugyanis fontosak lehetnek a cég szempontjából is.

Az egészséges dolgozó nem csak nincs betegszabadságon, hanem a kedve, így pedig a teljesítménye is jobb. A betegszabadság miatt bevételkiesés, a kifizetett harmad, illetve a rengeteg szervezőmunka, ami a kieső kollega helyettesítésére irányul, így minimalizálható-. Ez ugyan így elsőre elég személytelennek, és pénzközpontúnak tűnik, de van benne ráció, ráadásul senki sem szeret beteg lenni.health-insurance-and-the-health-care-system.jpg

Az egészség megőrzése, mivel üzleti érdek, így részben a munkáltató feladata is. nem csak az egészségügyi rész biztosítása, de a rendszeres sport, vagy éppen a megfelelő étkezés is beletartozhat ebbe. Természetesen cafetéria keretében, vagyis úgy, hogy az a munkáltatónak is kifizetődő legyen már rövidebb távon is. soka esetben a dolgozók örülnek az ilyen lehetőségeknek, csak annak nem, ha rájuk erőltetünk valamit. A lényeg tehát itt is az, hogy legyen választási lehetősége a munkavállalónak.

Sokszor kerülünk vállalkozóként olyan helyzetekbe, amikor egy – egy döntésünknek nem csak a rövid, hanem a hosszabb távú hatásait is szemlélni érdemes. A befektetett összegek sokszor csak később, és nem is mindig egyértelműen térülnek meg. Egy olyan orvosi szolgáltatás, amit a cég fizet a dolgozóinak bár valóban kiadás, aminek adóvonzata is lehet, ugyanakkor befektetésnek is tekinthető. Persze ehhez jókor kell élni a lehetőséggel. A betegesebb időszakokban, mint amilyen a tél is megéri a befektetés, hiszen kevesebb lehet a hiányzás, és a helyettesítés. Ez kevesebb plusz munkát jelent, és a bevételkiesés is minimalizálható. Ráadásul stabilabban lehet számolni a rendelkezésre álló munkakapacitással is. A hiányzó kollegák ugyanis sokszor elcsúszó határidőt is jelentenek. Bár mindenki megérti (és egyet is ért vele), hogy betegen ne dolgozzanak az emberek, ettől még a partnerek a határidős munkákat időben meg akarják kapni.

A befektetés pedig itt térülhet meg igazán: egyrészt nem kell komolyabb bizalomvesztéssel számolni, mert több kollega marad a cégben egészségesen, vagyis sokkal valószínűbb, hogy a határidő tartható, vagy kisebb csúszással megoldható. Másrészt attól sem kell tartani, hogy új megbízást fogadjunk el, hiszen tudunk támaszkodni arra, hogy a betegségek megelőzéséért sokat tettünk, így sokkal kisebb kieséssel kell majd számolni, vállalhatóak az új megbízások, és azok határideje is!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr798173962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása