A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Az új kollega kiválasztásánál fontosabb a csapatszellem, mint az egyéni eredmények

2016. február 09. - Vállalkozástréner

Azok a vállalkozók, akik nem egymagukban dolgoznak, hanem alkalmazottaik is vannak, pontosan tudják azt, hogy nem mindegy, hogy kiket is vesznek fel a céghez. Egy új tanulmány azonban arra is rámutatott, hogy az eddigi kiválasztási metódusok mellé még legalább egy szempontot fel kell venni.

A kiválasztásnál minden vállalkozó számára fontos, hogy a leendő kollega a szakmáját magas fokon művelje, egyedül képes legyen dolgozni, legyenek ötletei, legyen kreatív – persze munkakörtől függően -, lojális, és nagy teherbírású. Ezek a szempontok már így is igen erősen megtépázzák a jelöltek sorát, ezután pedig a személyes benyomások és megérzések is előtérbe kerülnek.

Az új munkatárssal azonban nem csak az előző munkahelyein nyújtott teljesítménye által kell, hogy képet kapjunk. Sokszor volt róla szó, hogy egy sikeres cég, melyben többen dolgoznak, akkor maradhat a csúcson, vagy törhet egyre feljebb, ha a csapat jól működik. Ez elengedhetetlen, hiszen a munkatársaknak nem csak bíznia, hanem támaszkodnia is kell egymásra, így valóban nagyon fontos az új kollega személye.

depositphotos_7745983_original.jpg

A kutatás - mely alapján érdemes egy új szempontot is beiktatni a kiválasztásba – azzal foglalkozott, hogy mennyire fontos az, hogy a kollegát elfogadja a csapat. Alaptételként persze nem kérdéses, hogy az egy fontos lépés, az azonban már nagyon nem mindegy, hogy mennyire. A kutatás bebizonyította, hogy egy cég szempontjából jobb egy kevésbé teherbíró, vagy akár rosszabb ajánlásokkal rendelkező kollega, akit a csapat elfogad, és aki jól be tud illeszkedni a rendszerbe, mint egy olyan, akinek az ajánlásai tökéletesek, de nem, vagy csak hellyel – közzel jön ki a többiekkel.

A cég munkáját a csapat munkája adja. Hiába az egyes emberek magas teljesítményi lehetősége, a csapat annyira lesz csak erős, amennyire a tagok képesek együttműködni. Ez a tétel sok cég esetében nem újdonság, csupán a kutatási megállapítás alátámasztja az eddigi gyakorlatukat. A vállalkozások egy része – főleg nyugatabbra – ugyanis komoly gondot fordít arra is, hogy a jelenlegi csapat hogyan vélekedik az új kollegáról. Ezt nem csak az interjún szerzett tapasztalatok megosztásával érik el, hanem azzal is, hogy az új munkaerő próbaideje után kikérik a jelenlegi munkatársak véleményét is.

Ez pedig egy olyan példa, amit érdemes követni, hiszen nem csak nekünk, mindenkinek együtt kell dolgoznia az újonnan érkezővel. Bár elsőre lehet, hogy úgy tűnik, ezzel túl nagy beleszólást hagyunk a kollegáknak a cég ügyeibe. De a cégünk is csak annyira sikeres, amennyire a csapat, amely működteti. Vagyis jól felfogott érdekünk, hogy minden egyes kollega igazán jól illeszkedjen a már meglévő teambe!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr728376568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása