A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Erzsébet utalvány karácsonyra – adókötelezettséggel…

2016. december 07. - Vállalkozástréner

Nyugdíjas? Szeretne egy kis karácsony ajándékot? A kormány gondoskodik önről! Igaz, az ajándék egyelőre adóköteles. Vagy mégsem?

Sokszor és sok fórumon foglalkoztunk már azzal, hogy a vállalkozói környezet a magyar viszonyok között elképesztően kusza. Azt hiszem, ez az utóbbi gesztus, melyet a kormány a nyugdíjasok felé tett tökéletesen megmutatja, miről is van szó. Ajándék, ami adóköteles. Persze nyilván nem ez volt a cél, mégis itt tartunk most.

Egész egyszerűen csak arról van szó, hogy az adózási törvények bonyolult, és kusza hálójában már az alkotóik is menthetetlenül elakadnak, és olyan marhaságokba futnak bele, amivel nem tudnak mit kezdeni. Illetve dehogynem, tesznek a törvénybe még egy vargabetűt, amitől már egy nyelvészprofesszor sem igazodik ki a szövegen, nem is beszélve egy átlagos polgárról. Pedig ez nagy baj, hiszen ha valamit elrontunk, akkor hiába állunk a NAV elé kezünkben az értelmezhetetlen betűtömeggel, senkit sem fog érdekelni az érvelésünk, és csengethetjük be a büntetést az államkasszába.

Sajnos ezzel az adórenddel valószínűleg még hosszú évekig, akár évtizedekig együtt kell élnünk, így aztán mielőtt a vállalkozás indításán gondolkoznánk, mindenképpen szerezzünk olyan szakembert, aki képes a törvény értelmezésére, és megfelelő tanácsokat tud nekünk adni. Ez nem csak az indulásnál, hanem a későbbiek folyamán is nagy jelentőséggel bír, hiszen az adózással nem csak egyszer kell foglalkoznunk, hanem évente, rendszeresen, és év közben is, bár a változtatások ilyenkor már csak nagyon nehezen oldhatóak meg a vállalkozások számára.

15401426_1290727267650713_87263413_n.jpg

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő szakemberi gárda felállítása. Hiszen egymagunk egyszerűen nem érthetünk mindenhez, ez túlmutat egyetlen emberen. Egy külön szakma épül az adózás ismeretére, amit ráadásul nem is csak megtanulni kell, hanem az ismeretanyagot folyamatosan frissíteni, aktualizálni, hiszen a toldások, foltozások folyamatosan változtatják a lehetőségeket, és persze az összegeket is. Ez szépen látszik a nyugdíjas ajándékból is. 8000 ezer forintig szerepelhet csak kedvezményes adózással, azon felül csak akkor nem kell a nyugdíjasoknak adózni, ha azt nyugdíjszerű ellátásnak minősítik, amit még nem tettek meg. ráadásul itt nem is áll meg a történet, mert az hagyján, hogy egy kisebb összeget be kell fizetni az államnak. De a befizetést nem lehet csak úgy megtenni, ehhez adóbevallást kell készíteni, ami ismerve a magyar nyugdíjasok számát olyan plusz terhet róna a bevallási időszakban a NAV-ra, amivel képtelenek lennének megbirkózni.

Az adó és a járulékos terhek jelentik a rendszeres kiadások egy jelentős hányadát szinte minden vállalkozás számára. A megfelelő adózási mód kiválasztását mégis sokan egy órás internet böngészéssel akarják letudni, csak azért, mert így megspórolják a szakember óradíját. Ez pedig vicces, tekintve hogy egy Kft. elindítása alapvetően néhány százezer forintos költség, a hivataloknak fizetendő díjakkal, és az ügyvédi költségekkel számolva, és akkor még nem is beszéltünk az alaptőkéről. Ha ebbe már nem fér bele az a plusz 20-50 ezer forint, akkor nagy a gond, hiszen az üzleti tervet érdemes úgy felállítani, hogy az első években ingadozó bevételekkel számolunk, vagyis a tartalék képzése is elengedhetetlen.

Persze sokan védekeznek azzal, hogy nem akkora halak ők, hogy adótanácsadóra szoruljanak, elég, ha a könyvelő tanácsait követik. Lelkük rajta, természetesen megtehetik. De azért azt jó tudni, hogy a könyvelés egy másik szakma, és lehet benne akármilyen jó valaki, nem az adózás tervezésével foglalkozik, vagyis bár nagyobb a rálátása, felelősen nem tud tanácsokat adni hozzá. Az pedig, hogy egy vállalkozó szívesen fizet az államnak, vagy bárkinek többet, mint amennyit szükséges lenne, az már önmaga döntése.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr3212030423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása