A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Itt az ideje, hogy áttekintse, min is kell változtatni, és mi az, ami így jó

2017. január 13. - Vállalkozástréner

A január jellemzően a nagy várakozás időszaka, hiszen mindenki tűkön ülve, körömrágva várja, hogy végre tavaszodjon. A cégvezetőknek azonban ilyenkor is van dolga bőven, hiszen az év eleje remek alkalom az önellenőrzésre, az aktualizálásra, és persze bizonyos dolgok, munkák, kapcsolatok átértékelésére. Ezek mind szükségesek ahhoz, hogy ne vonszoljunk magunkkal feleslegesen elavult elképzeléseket, vagy nem megfelelő, eltérő gondolkodású partnereket.

finan.jpg

Partnerek

Az év eleje az üzleti év elejét is jelenti, így éppen itt az ideje, hogy újra gondolja a stratégiai partnerségeket is. Természetesen ebbe beletartoznak a beszállítók, a partnercégek, és persze a könyvelők is – ha a könyvelés külön irodában zajlik.

Ehhez érdemes áttekinteni az előző évet, megnézni, hogy a munka összhangban van-e azzal az árral, amit kifizetünk érte, és persze azt is szem előtt kell tartani, hogy magával a szolgáltatóval elégedettek vagyunk-e. Hiszen egy igazán jól működő üzleti kapcsolathoz ez is elengedhetetlen.

Adók

Az év eleji időszak arra is alkalmas, hogy átbeszéljük a szakemberrel a változásokat, és ezeknek megfelelően alakítsuk stratégiánkat a következő évre. Ez egyaránt jelentheti az szja beavallásokat, de az osztalékfizetést, vagy éppen a nemzetközi befektetésekkel kapcsolatos kifizetéseket is.

Üzleti terv összeállítása/véglegesítése/frissítése

Az év eleji időszak mindig magában hordoz egy lezárást is, ami értékeléssel kell, hogy járjon. Az üzleti terv fontosságát már nem is egyszer hangsúlyoztuk, most azonban az aktualizálásával kell foglalkoznunk. Ez a dokumentum egy útmutató, a célunk megvalósításának irányelve, mikéntje, vagyis jó, ha nem csak úgy hever a fiókban. Sokan úgy érzik, elég egyszer megírni – hiszen kötelező -, aztán pedig nem is igen kell vele foglalkozni. Pedig ha valóban odafigyelünk rá az írásánál, és nem csak a végrehajtandó feladatot, hanem egy nagyon jó lehetőséget is látunk benne, akkor az év elején lehetőségünk van arra, hogy az üzleti terven keresztül értékeljük az évet. Láthatjuk, hogy milyen irányba mozdult a cég, hogy ez mennyire harmonizál az elképzeléseinkkel, és megtehetjük a kellő intézkedéseket, hogy minden megfelelően haladjon.

Ilyenkor érdemes frissíteni a terv egyes részleteit is, mint a marketing, vagy a pénzügyi terv. Új lehetőségeket, új irányokat is meghatározhatunk, és a régieket is ellenőrizhetjük, frissíthetjük, ha szükséges. Így az üzleti terv nem csak egy porosodó papír lesz, hanem egy használható, önellenőrzésre és iránymutatásra alkalmas dokumentum.

16111252_1333421233381316_132459349_n.jpg

Aktualizálás – kapcsolatok, szerződések, biztosítások, stb.

A szerződéseket – ha nem határos időre kötöttük – a biztosításokat és sok más kapcsolatot is érdemes időről időre aktualizálni. Erre pedig tökéletes az év eleje. Ezzel ugyanis sok pénzt lehet spórolni, és persze a biztonságunkat is lehet növelni általa. Az aktualizálás azonban csak akkor működik majd rendesen, ha előtte a célokat és az irányt, ahova a cég fejlődni szeretne, tisztáztuk, vagyis átnéztük, frissítettük az üzleti tervet.

Az év eleje a kapcsolatok frissítésére is alkalmas. A karácsonyi szezonban ugyanis szinte minden partnert, ismerőst, felmerülő nevet megkeresnek a cégek, így dömping van, senki nem emlékszik senkire. Az év eleji kapcsolatfrissítésekkel azonban felhívhatjuk magunkra a figyelmet, kitűnhetünk a tömegből. Ráadásul így az elérhetőségeket is mindig frissen tarthatjuk, ami megint fontos szempont.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr4212122577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása