A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A versenyben azért mankót is lehet használni, avagy, előre a pályázatokért!

2015. április 23. - Vállalkozástréner

Vállalkozóként, de talán az élet minden területén is igaz, hogy az egyik legnagyobb, és legnehezebb feladat a tőke bevonása. Szerencsés esetben megvan a kellő háttér a sikeres üzlethez, ám jellemzően ez a ritkább. Jellemzőbb, hogy támogatókat, üzletfeleket, stratégiai partnereket kell felkutatni, és olyan tervvel, olyan előrejelzésekkel előállni, amik tarthatóak, biztosak, és a másiknak is felkeltik az érdeklődését.

A nagy feladatok között ez az egyik legnagyobb, így sokan választják a könnyebb, és sajnos sokszor az egyetlen lehetséges utat: hitelhez nyúlnak. A nagy hitelvállság rámutatott arra, hogy ez azért nem éppen egy veszélytelen lépés, de ha valaki ésszel csinálja, akkor azért működik. Most pedig, hogy a hitelfelvételi kedv erősen alábbhagyott, még a lehetőségek is kiszélesedtek.

Sokan nem tudják – vagyis tudják, csak valamiért nem élnek vele -, hogy a tőkebevonásnak van más lehetősége is. Ez pedig bizony a sokszor emlegetett pályázat. Tény, hogy tulajdonképpen ez is egyfajta hitel, ám a konstrukció sokkal kedvezőbb, mintha a bankhoz fordultunk volna, és a fejlesztési összeg is kellően nagy.

Nem véletlen, hogy fejlesztési összeget mondtam, hiszen ezek a pénzek jellemzően erre igényelhetőek. És itt a bibi is. ha pályázatban gondolkodunk, akkor bizony a pénz csak arra költhetjük – mindent alaposan dokumentálva, számlákkal alátámasztva -, amire azt igényeltük. Ez az egyik oka, hogy sokan ódzkodnak tőle. A másik éppen az adminisztrációs teher, valamint a nem éppen egyszerű pályázás.

11068175_898377640219013_158712232_o.jpg

Nos, semmi sem lehetetlen, csak akarni kell. Néhány pályázat után az embernek rááll a szeme arra, hogy mit is tudna jól kihasználni, és akár egyedül, vagy a siker valószínűségének növelésére, szakemberre is megírathatja a dokumentumokat. Az folyamatos bürokrácia, ami a pályázatokat, és a pénz lehívását követi pedig valóban sok, és bosszantó is, meg persze a hátunk közepére sem kívánjuk, de valamit valamiért. Őszintén, melyik bank adna olyan kedvező feltételekkel hitelt, mint egy pályázat? És az anyagi előnyökért annyira nem vészes a papírmunka. Tény, hogy trükközni így nehezebb, de talán ebben az esetben nem is ez a cél.

Akit még mindig hidegen hagynak a pályázatok – hiszen nagyon kötött a felhasználásuk -, azok abban is gondoljanak bele, hogy egy-egy ilyen lehetőség megtakarítja a cégnek a teljes egészében önálló befektetést egy fejlesztésre, vagy akár bővítésre. Így a zsebünkben maradó összeggel azokat a dolgokat is meg tudjuk tenni, amikre egyébként nem igazán maradna keretünk.

Sok helyen a vállalkozók nem engedhetik meg maguknak, hogy egy külön embert tartsanak fenn arra, hogy a pályázatokat figyelje. A jó hír, hogy ezt cégek is megtehetik, így olcsóbban kiadható a megbízás. Ugyanakkor annyira nem nagy teher hetente, kéthetente, vagy havonta ránézni a lehetőségekre. Sőt, a legtöbb esetben a média is felhívja a figyelmet a lehetőségekre, főleg a szaksajtó. Így a kkv-k számára könnyen és persze főleg olcsón elérhető, lehívható összegek olyan segítségek jelenthetnek a vállalkozás fejlesztésében, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Segítségképpen, íme, néhány olyan oldal, ahol lehet szemezgetni a pályázatokból. A pafi.hu, a pályázat.lap.hu, és a pályázatok.org.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr977391384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása