A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Spórolás, reklám, és társadalmi szerepvállalás egyszerre – nem is olyan nehéz feladat

2016. január 26. - Vállalkozástréner

Napjainkban a társadalmi szerepvállalás egyik legelterjedtebb módszere az ökotudatos gondolkodás. Ennek oka nagyon egyszerű: jelenleg ez az a téma, ami a leginkább mozgatja az emberek fantáziáját. És ha ez így van, akkor érdemes meglovagolni a lehetőséget.

Senkit ne tévesszen meg az elnevezés, a társadalmi szerepvállalás nem kell, hogy kizárólag plusz munkát, vagy kiadást jelentsen. Persze ez mindenképpen benne van, de azért még nyerhetünk is rajta. Az ökotudatosság üzletileg felértékelődik azzal, hogy kevesebb az erdő, problémákat okoz a globális felmelegedés, stb. emberileg is természetesen foglalkozni kell ezzel a kérdéssel, de üzletileg mindenképpen. Bár ez elsőre nyerészkedésnek tűnhet, de tény, hogy a környezet felértékelődése miatt, ami jó a világnak, az jó a cégnek is.

Az ökotudatos gondolkodásnál az ökológiai lábnyom csökkentése a cél. Ez történhet tömegközlekedéssel autó helyett, vagy e-mailekkel, papír helyett. Cég esetében a dolgozóknak juttatott tömegközlekedési támogatás is működőképes, de persze arra is megvan a lehetőség, hogy olyan irodaházba költözzön az ember, ami eleve nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, és az ökológiai lábnyom kisebbítésére. Ez azonban messze nem olcsó buli, bár tény, hogy ezután hirdethetjük, hogy mi erre is figyelünk – ami igaz is -, és ezzel több vevőt, partnert szólíthatunk meg.

1219377.jpg

Azok, akik nem engedhetik meg az ilyen kiadásokat, sokszor lemondanak a lehetőségről. Pedig a tudatosság, és annak kommunikációja kicsiben is megoldható. Külön szép része a történetnek, hogy így még spórolhatunk is!

Egy iroda egyik nagy költsége a fenntartása. Ezt csökkenthetjük ökotudatosan úgy, hogy nem fűtjük túl télen, és nem légkondizunk eszetlenül nyáron. A meleg ellen szellőztetéssel és árnyékolással tehetünk, a hideg pedig szigeteléssel, illetve a megfelelő szellőztetéssel tehetünk (vagyis nem bukóra nyitjuk az ablakot, hogy órákig az utcát fűtsük). Tudatos lépés lehet az erdők védelme, ami a papírfelhasználás mérséklésével történhet. Ez költséget is megtakarít, hiszen kevesebb tintapatron, kevesebb energia, és kevesebb papír kell az irodába. A beszállítókkal is tárgyalhatunk arról, hogy újrahasznosított termékekkel lássanak el minket.

A rezsiköltségeken még az energia megtakarításával is faraghatunk, ami megintcsak ökotudatos lépés. A nap végén érdemes áramtalanítani az irodát, hiszen a stand by üzemmódról régóta tudjuk, hogy zabálja az áramot. Az izzók cseréje is jó lépés, bár egyszerre igen nagy kiadást is jelenthet, így ezt érdemes lépésekre bontani. És természetesen jelentős megtakarítást hozhatnak az atipikus foglalkoztatási formák. Nem csak azért, mert a munkaidő is a teljesítményre maximalizálható, és a pihenést, láblógatást nem az iroda rezsije állja. Ha a kollegák – akár időszakosan – otthonról dolgoznak, az bizony már jelentős összegeket jelenthet a mérleg felénk eső oldalán – persze csak akkor, ha a munka megoldható otthonról, és a szükséges eszközökkel is rendelkezünk már, nem akkor kell beszerezni. És persze nagyon fontos az is, hogy ne feledkezzünk meg ezeknek a lépéseknek a kommunikálásáról. Ezzel mindenki nyer, és a WIN – WIN pozíció az üzleti élet jackpotja.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr618317870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása