A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Így emelkedjen ki a cégek tömegéből az ünnepek alatt is!

2016. november 16. - Vállalkozástréner

A legtöbb cég életében a karácsony közeledte egy kötelező jellegű munkatársi vacsorában csúcsosodik ki. Ezt rendszerint követi egy másik is, amelyen a partnerekkel ápoljuk a kapcsolatokat. Ez sokszor ajándékozással is kiváltható.

Ezekkel a vacsorákkal azonban két gond is van: egyrészt amikor sokadszorra tesszük, akkor már nincsenek új emberek, és a vacsora is sablonossá válhat. Másrészt a munkatársaink és a partnereink külön halmazt képviselnek, ami nem igazán szerencsés. Ennek megfelelően a karácsonyi vacsorát is ki lehet bővíteni, és a munkatársakat megismertetni a partnerekkel.

Ez igazán jó elképzelés lehet, hiszen sokszor az üzletfelek nem velünk, hanem valamelyik kollegánkkal tartják a kapcsolatot, de az is előfordul, hogy sohasem találkoznak személyesen. A cégünket, illetve a munkánkat is személyesebbé tudjuk tenni a partnereink felé, ha nem csak a vezetőséget, hanem az egész csapatot megismertetjük velük. Így az is nyilvánvalóvá válik, hogy a problémamegoldás nem egyetlen ember feladata, az üzletfelek láthatják a megosztott munka előnyeit is.

wsc83rfjslxt42vd7d1w.jpg

Az ilyen vacsorák azonban nem összetévesztendőek a kikapcsolódást és csapatépítést célzó programokkal. Ez az esemény ugyanis hivatalos, ennek megfelelően kell vele bánni. A dresszkód, a viselkedési kódex betartása fontos, hiszen ez egy reprezentatív esemény, melyen a cég kapcsolatainak ápolása, és nem a szórakozás a cél. Persze, ha a kettő együtt is működik, az kifejezetten jó.

A karácsonyi ajándékozás a cégek életében is szokás. Azzal azonban legyünk tisztában, hogy egy újabb logóval ellátott óra, levélkés, vagy hasonló ajándék a partnereknek is a könyökén jönnek ki. Ahhoz, hogy igazán mély benyomást tehessünk a partnerekre, érdemes olyasmivel kedveskedni nekik, ami nem tárgyi ajándék, hiszen abból rengeteget kapnak, igaz, ez esetben figyelni kell néhány dologra:

  • Szem előtt kell tartani, hogy a nem tárgyi ajándékok komoly szervezést igényelnek, főleg, mivel a december a partnereknek, és a kollegáknak is igen zsúfolt lehet. Ennek megfelelően érdemes a szervezést már jóval előre megejteni.
  • Mindenképpen figyelni kell arra, hogy az esemény hivatalos jellegét finomítsuk, de ne vigyük át egy buliba, hiszen üzleti kapcsolatépítésről van szó.
  • A formális vacsorák esetében sajnos megvan az a veszély, hogy a résztvevők, akik egymás mellett ülnek, nem igazán találnak közös témát. Ilyenkor az egész kezdeményezés visszafelé sülhet el, mivel méla csönd kíséri végig az étkezést, és biztosan nem teszünk jó benyomást a partnerekre. Ha azonban állófogadást szervezünk, akkor ezzel a részével biztosan nem lesz gondunk.3974766_orig.jpg

Mindenkit egy kalap alatt?

A munkatársak számára az ilyen vacsorák nem feltétlenül jelentik a kikapcsolódás netovábbját. Az ünnepet fel lehet használni arra is, hogy kifejezzük a csapat felé a hálánkat, és megbecsülésünket a munkájukért. Ez azonban inkább olyasmi legyen, amit a többség szeretne, ne olyasmi, amit mi eldöntöttünk, és kivitelezünk. Ha arról van szó, akkor az irodában is lehet tartani egy kellemes forraltborozást és ajándékozást, de akár egy felnőtt játszóházba is mehet a kollektíva.

Sokszor éppen az kelt visszatetszést a munkatársakban, hogy a vezetőség egy munkaidőn kívüli programot is rájuk erőltet, így ezt érdemes kikerülni. A cél a csapat építése, így ha a kollegáknak se idejük, se kedvük egy programhoz, akkor nem kell erőltetni.

Szedjünk össze néhány lehetőséget, és szavaztassuk meg a legjobbat, ami a legtöbb embernek megfelelő. Itt is igaz azonban, hogy ne az utolsó pillanatban lépjünk, legyen néhány hét arra, hogy mindenki felkészülhessen, és szervezhessen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr111965063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2016.11.21. 14:43:54

Kedves Cikkíró! Én egy kezdő vállalkozó vagyok, egy webshopot indítottam a neten pár hete. Szükségem lenne egy kis szakmabeli segítségre. Eddig őket ajánlották már többen is. www.cegmegalapozas.hu/szolgaltatasok/ Bizakodó vagyok, de esetleg van már valakinek tapasztalata velük, vagy esetleg más hasznos tippje? A válaszokat előre is köszönöm!

Vállalkozástréner 2016.12.14. 10:59:51

Kedves BNati!
Mi a Klein Consulting könyvelőiroda szolgáltatásait ajánljuk. Forduljon bátran hozzájuk, esetleg egyeztessen időpontot velük egy személyes találkozásra.
konyveloiroda.hu/tanacsadas/vallalkozasi-tanacsadas
süti beállítások módosítása