A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Egy jó ötlet még nem elég a tuti bizniszhez!

2015. június 16. - Vállalkozástréner

A startup nagyon népszerű vállalkozási forma lett az utóbbi időben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell vele foglalkozni, nem kell igazán jó, használható ötlettel előállni.

Az induló vállalkozók között érthető módon a startup lehetősége igencsak vonzó. Hiszen ezzel a módszerrel nem nekik kell az összes tőkét betenni a vállalkozásukba, és még bankokhoz sem kell fordulni. Csupán annyi a feladat, hogy összekalapozzák a befektetőktől azt az összeget, amivel el tudnak indulni az üzleti világban. Sokan éppen ezért ezt a megoldást választják, és mivel nem kell a banknak benyújtani a sokoldalas beszámolót arról, hogy hogyan is kívánják sikeressé tenni a vállalkozást, így ellustulnak.

Tény és való, hogy a startup rendszer ebből a szempontból sokkal könnyebb, hiszen az öreg rókák, akik pénzt áldoznak egy-egy ötletre, már alapból megismerik, miben is van pénz, és azt hogyan lehet belőle a legjobban kivenni. Ugyanakkor ezek az öreg rókák azt is tudják, hogy a jó ötlet édeskevés, ehhez olyan ember is kell, akik meg tudja csinálni, amit kitalált, vagyis összeszedett, céltudatos és felkészült.

neobhodimye-usloviya-privlecheniya-investicii-dlya-startapa-v-ssha-vzglyad-byvshego-sootechestvennika.jpg

Sokan mégis úgy hiszik, pénzt kalapozni egyszerű, csak elmondják a tuti ötletüket, és már dől is a tőke. Pedig ez nagyon nem így van! Ha nem készül az illető, ha nem fektet időt és energiát az ötlet kidolgozására és a prezentálására, akkor hamvában hal a lehetőség.

Maga az ötlet is jó kell, hogy legyen, olyan, ami lefed egy piaci lukat, vagy olyasmit kínál, amit más nem tud. Hogy ez milyen területen valósul meg, vagy, hogy egyáltalán mekkora szaktudást igényel, az nagyon változó. Vegyük példának a Quilmo-t. A magyar startup tudással üzletel. Ez elsőre fura, de mégis zseniális. Összehozza a magántanárokat és a tanulni vágyókat területi összegzéssel. Ehhez azonban nem kell, hogy maga a cégvezető is tanár legyen, hiszen a kezdeményezésnek nem ez a lényege. Ez tökéletes példa arra, hogy olyasmit kínál egy egyszerű ötlet, aminek a megvalósítása nem vészesen drága, mégis nagy potenciál van benne.

Amikor az ötletünk már megvan, akkor azt is fel kell mérni, hogy mennyire van értelme startup formában nekilátni a megvalósításnak. Hiszen sok esetben egyszerűen nem ez a megfelelő forma. Egyszerű példaként egy dínóformájú kenyereket készítő pékség valószínűleg jobban megoldható kölcsön, és saját tőke bevonásával, mint a nagyok megkeresésével egyszerűen azért, mert a kivitelezése drága, és a megtérülés is eltarthat egy darabig. Ez persze nem jelenti azt, hogy külső tőkét bevonni nem lehet, csupán azt, hogy az ötlethez mérten keresgéljünk, és válasszunk a lehetőségeink közül.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr717548568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása