A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Külföldön fektetünk be – de ez sajnos logikus

2015. július 30. - Vállalkozástréner

A gazdasági mutatókat egy felelős vállalkozó mindig figyeli. Ennek az az oka, hogy nem akar pénzt veszíteni. Pont. Nem politika, nem vallási meggyőződés, vagy bármi egyéb, egyszerűen csak a pénz.

Egy friss felmérés szerint abban az esetben, ha a gazdaság imbolyog, vagyis az emberek nem biztosak abban, hogy mi is lesz holnap, akkor olyan dolgokba próbálják fektetni a pénzüket, ami független attól a bizonyos imbolygó gazdaságtól. Ez pedig törvényszerűen azt eredményezi, hogy a pénz kifelé áramlik, olyan gazdaságokba, melyek stabilak.

Ezt sok esetben vagyonmentésnek titulálják, pedig egy teljesen egyszerű folyamat, ami logikus. Senki, de senki nem pakolná a holmiját egy olyan csónakba, amibe szivárog a víz, ha teheti olyanba is, ami tökéletesen száraz. Nincs víz, nincs kockázat, nem ázik el a holmink. Ez persze nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a vállalkozók kiutaznak egy másik országba, és ott teszik meg a befektetéseiket. Egyszerűen valuta vásárlásáról is lehet szó, vagy egy másik ország állampapírjainak vásárlásáról.

shutterstock_93807943.jpg

A jelenség minden olyan országban megfigyelhető, ahol a gazdaság nem megfelelően stabil. A hazai vonal jelenleg azt mutatja, hogy a gazdaság felszálló ágban van, vagyis elméletileg stabil. Az egy dolog, hogy ezek az adatok sok esetben nem mutatják meg az egyes szegmensek helyzetét, de hazai viszonyok között azzal is számolni kell, hogy a jogszabályok, a rendeletek, és úgy egyébként a vállalkozók helyzete annyira kusza, hogy az már önmagában „imbolygónak” számít.

Ennek megfelelően a külföldi befektetések is elterjedtek, hiszen stabil forrást, és kisebb kockázatot jelentenek, számos más előnyükkel együtt. A kutatás arra is rámutat, hogy a nem stabil helyzet fokozott megtakarításra készteti a vállalkozásokat, vagyis ez a 22-es csapdája, ami itthon tökéletesen lemérhető az egyes ágazatokban. Nem stabil a helyzet, nem egyértelműek és kiszámíthatóak a gazdasági környezet tényezői, így a pénzt külföldi lehetőségekbe fektetik be. Ráadásul a megmaradt tőkét is erősen fogják, mivel a helyzet rosszabbodására készülnek. Az egész folyamat pedig azt eredményezi, hogy igazuk is lesz.

Ez hosszabb távon csak akkor szüntethető meg, ha a gazdasági környezetet kiszámíthatóvá teszik. A fejlődés csak egy dolog, de a stabilitás nélkül – vagy legalább annak látható alakulása nélkül – a tőke egyszerűen nem marad az országban, és a hazai vállalkozások is túlélő üzemmódba kapcsolnak, hogy minimalizálják az esetleges veszteségeiket.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr907666046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása