A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Sok szakmát kell összegyúrni egy vállalkozó feladatkörének megértéséhez, és még ez sem elég

2015. október 20. - Vállalkozástréner

Aki azt gondolja, hogy vállalkozni, vagy éppen alkalmazottból vállalkozóvá válni egyszerű, az hatalmasat téved.

Igazán csak azok látják, hogy mekkora a különbség a két életforma között, akik már átmentek rajta. Ám az azért tény – ahogyan azt az üzletrész is írja -, hogy egyes szakmákból könnyebb az átmenet. Az érdekes azonban az, hogy nem is igazán a szakma a lényeg, hanem az a tapasztalati tőke, amit ezekben a munkákban össze lehet szedni, ezek ugyanis szépen lefedik egy vállalkozó legtöbb feladatát.

Egyetlen szakma sem adja meg azokat az ismeretanyagokat, amikre szükségünk van vállalkozóként. Ehhez célzottan kell felszedni a tudást, folyamatosan tréningezni magunkat a vállalkozók világában, mert csak így maradhatunk az élvonalban.

Azonban tény, hogy egyes attitűdöket nagyon jól be lehet gyakorolni bizonyos szakmákban. Az első, és valószínűleg a legjobb alap a kommunikáció. Ahhoz, hogy a piacon érvényesülhessünk, értenünk kell az embere nyelvén, még akkor is, ha az üzletág egyébként nem igazán követeli meg az emberekkel való folyamatos kommunikációt. Vállalkozóként ugyanis tárgyalni is kell, ahol meg kell tudni különböztetni egymástól az embertípusokat, és meg kell tudni találni velük a hangot. Ez tulajdonképpen egyfajta finom manipuláció, amit a sales munkakörben nagyon jól el lehet sajátítani, míg a felmerülő panaszokat egy ügyfélszolgálatos tud nagyon jól kezelni. Ahhoz, hogy mindkettőt egyszerre lefedje, talán a telemarketinges a legjobb munkakör. Ebben ugyanis biztosan rengeteg negatív megjegyzéssel, dühös emberrel találkozik, akikkel meg kell találni a hangot, és tudni kell, hogy hogyan kínáljuk a terméket ahhoz, hogy az neki is vonzó lehessen.

cenad-14-e1400082231931.jpg

A vállalkozói lét egy másik alappillére a prezentálás, amihez egy tanár, vagy egy politikus állhatatossága kell. Mikor belépünk ebbe a világba, akkor azt is vállaljuk, hogy a cégünket folyamatosan, 24 órában, minden héten és minden hónapban képviseljük. Ebben nincs szünet, nem lehet csak egy kicsit kilépni belőle, ezzel érdemes számolni. Akárcsak egy tanár, vagy az emlegetett politikus. Hiába megy éppen a strandra, vagy a boltba, néz meg egy filmet a moziban, vagy megy vacsorázni a családjával, barátaival, mindenhol képviselnie kell azt, amiben dolgozik, vagy amiért megválasztották, és ebből nem léphet ki.

Sokszor felejtik ki a felsorolásból a mezőgazdasági dolgozókat, pedig a kitartásuk, és az a tulajdonságuk, hogy a munkájukban nem lehet megállni, nem lehet kevésbé hajtani, nagyon is jól lefedi a vállalkozói létet. Nem arról van szó, hogy igáslovakká kell válni, de hogy több munkával jár a saját cég, mint egy alkalmazotti státusz, azzal nem is érdemes vitatkozni.

Mielőtt beleugranánk egy vállalkozói feladatba, vagy megalapítanánk a saját cégünket, minimum a felsoroltakkal tisztában kell lenni, hogy felmérhessük, megközelítőleg mi vár ránk. Ám a sikerhez ezek még messze nem elegek, ahhoz bizony sokat kell tanulni, hiszen a vállalkozói lét is egy olyan „munka”, ami magas szintű ismereteket igényel.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr208006375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása