Közeleg az év vége, és ezzel együtt egy sor teendő, amikkel a cégvezetők néha nem számolnak. Itt jellemzően nem a kötelező részletekről van szó, mint az adók bevallása és fizetése, vagy más adminisztratív kötelezettség – bár ezekkel is sok helyen problémák vannak.
Az év utolsó felében a vállalkozások is megünneplik a karácsonyt, méghozzá jellemzően egy vacsora keretein belül. Sok cégvezető úgy tekint erre a szokásra, mint egy kötelezően beiktatandó rosszra. Pedig a céges rendezvények nagyon jó szolgálatot is tehetnek, hiszen motivációs, és csapatösszehozó erejük vitathatatlanul van. Ehhez azonban jól kell alkalmazni őket.
Mindenekelőtt érdemes tisztázni azt, hogy egy karácsonyi vacsora nem csak az evésről, és a karácsonyról kell, hogy szóljon. Az évértékelést is érdemes ekkorra időzíteni, hiszen végre kiszabadultunk az iroda fogságából, így egy kissé kötetlenebbűl beszélhetünk arról, amit jónak, vagy éppen rossznak tartottunk az év folyamán. Nagyon fontos az egyensúly, vagyis nem szabad, hogy a negatív események vigyék a prémet a beszédben, illetve az sem jó, ha egy órás értekezéssel készülünk. Tömören, kellemes hangvételben megemlíthetjük a jó és rossz dolgokat is, de ez nem egy olyan esemény legyen, amin a munkatársak úgy érzik, visszacsöppentek az irodába, és éppen fejmosást kapnak.
Motivációs eszközként akkor tekinthetünk egy ilyen eseményre, ha abban ünnep is helyet kap, ami nem a karácsonynak szól. Persze az is benne van, de az ünneplés és a koccintás szóljon a közösen elért eredményekről, sikerekről, hiszen egy teljes évet zárhattunk le együtt. Ugyancsak nagyon motiváló, ha az értékelés kölcsönös. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy minden munkatárs elmondja, mit gondol rólunk, és a cégről, de minimum a vezetésben részt vevő emberek, vagy a nagyobb felelősséget viselő munkatársak véleményét érdemes ilyenkor kikérni. Ez nagyon jót tesz a munkatársak önértékelésének és lojalitásának, hiszen azt érezhetik, hogy valóban fontos a véleményük, és valóban nagyban hozzájárulnak a cég sikeres fejlődéséhez, ami így is van.
A csapatépítés is fontos szempont, ez azonban bonyolultabb annál, mint hogy jó sok alkohollal oldjuk a hangulatot. Az alkohol persze nem marad el, de emellett az is fontos, hogy olyan részei is legyenek a vacsorának, amikor nincs klikkesedés, és nem csak kis csoportok beszélgetnek egymással. Ez is nagyon élvezetes lehet a kollegáknak, ám a csapatot nem építi annyira, mint az ideális lenne. Mindenképpen figyeljünk a reakciókra, hiszen nem biztos, hogy a legjobb megoldást választjuk arra, hogy az egész cég együtt szórakozzon. Tehát ha készülünk egy feladvánnyal, játékkal, valamilyen plusz programmal, készüljünk többel, hogy ha valamelyik nagyon nem jó irányba mozdítja a hangulatot, akkor váltani tudjunk. Erőltetni persze ezt sem kell, de a csapatépítés a jó vállalkozó feladatai közé tartozik.